15-09-2015 09:27 | Door: Chris Thijssen

Ontwikkelingsbedrijf Californië start samen met glastuinbouwondernemers uit Limburg met de voorbereidingen voor het boren van een tweede geothermiebron in glastuingebied Californië. De bron gaat vier tuinders van warmte voorzien.

Tuinbouwondernemingen en ontwikkelingsbedrijf Californië namen zelf het initatief voor de realisatie van de geothermiebron. Het wordt de tweede bron in het glastuinbouwgebied Californië, dat is gevestigd in het Limburgse Grubbenvorst.

De nieuwe bron moet warmte leveren aan vier tuinbouwondernemingen. Hiermee krijgen de ondernemers de mogelijkheid hun CO2-uitstoot te verminderen. Daarnaast worden ze minder afhankelijk van fossiele brandstoffen.

April 2016

Op dit moment worden de conductorpijpen geboord. Daar wordt vervolgens een boorlocatie omheen gelegd die voldoet aan mijnbouwwetgeving. In oktober worden de diepere secties opgebouwd. Het bedrijf KCA Deutag start in november met het boren van de eerste bron. Naar verwachting wordt in april 2016 de eerste warmte geleverd.

Van de vier ondernemingen hebben drie al een tuinbouwbedrijf in het gebied. Voor een vierde is nog een kavel beschikbaar. De bedrijven hebben een besloten vennootschap opgericht, waarmee ze de bron zelf gaan ontwikkelen en exploiteren. In april kan de eerste warmte worden geleverd.

Bron: Californië | Edo Dijkgraaf, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)