16-09-2015 07:13 | Door: Chris Thijssen

De Australische start-up GrapeBrain helpt wijnmakerijen bij het maken van accurate schattingen van de druivenopbrengst. De start-up geeft inzicht in bedrijfsprocessen, wat kan leiden tot hogere opbrengsten.

Dat schrijft Startup Daily. Met een intelligent systeem helpt de Australische start-up GrapeBrain wijngaardpersoneel, telers en wijnmakerijen bij het verbeteren van de nauwkeurigheid van hun opbrengstschattingen.

Volgens de start-up is dat nodig, omdat wijnmakers vaak slecht kunnen inschatten hoeveel druiven ze aan het einde van het seizoen zullen oogsten. Als gevolg daarvan verliezen sommige Australische wijnmakerijen meer dan $A 200.000 per jaar (€ 126.078).

Weersomstandigheden

De technologie, beschikbaar via een app voor smartphone en tablets, werkt met de voorspeltechnologie Azure Machine Learning van Microsoft. Door grote datasets in te voeren, identificeert GrapeBrain patronen en inzichten van huidige en historische data.

Onder andere weersomstandigheden, watergebruik, bodemchemie en de wijze van snoeien zijn data die worden ingevoerd. Gebaseerd op gebeurtenissen in het verleden, doet het programma voorspellingen voor de toekomst. Naarmate de tijd verstrijkt en wijnmakers steeds meer gegevens invoeren, worden opbrengstschattingen nog accurater.

Andere landbouwindustrieën

De technologie verbetert de opbrengsten. Doordat wijnmakers meer inzicht in hun werkprocessen krijgen, kunnen ze hun bodem- en watergebruik analyseren en indien nodig aanpassen.

Volgens de oprichters is de technologie ook toepasbaar in andere landbouwindustrieën. Dit kan de wereldwijde voedingsketen volgens hen significant verbeteren. De start-up is al benaderd door landbouwers uit andere sectoren.

Bron: Startup Daily | Foto: Robert Verzo, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)