16-09-2015 10:24 | Door: Chris Thijssen

Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat vleermuizen een belangrijke rol spelen bij het beschermen van gewassen tegen ongedierte. De roofdieren zouden miljarden dollars aan gewasverlies per jaar voorkomen.

Vleermuizen eten insecten, waaronder verschillende ongediertesoorten die op gewassen voorkomen. Het was vooralsnog niet duidelijk of de roofdieren genoeg van deze plaaginsecten eten om schade aan gewassen te voorkomen.

Om dit te testen, zetten onderzoekers van de Southern Illinois University Carbondale tussen een experiment op in de maisvelden in Zuid-Illinois. Hier testten ze hoe mais groeit, met en zonder vleermuizen in de buurt.

Eén van de twee testvelden werd ’s nachts bedekt met netten, zodat vleermuizen er niet bij konden. Overdag waren beide velden open, zodat vogels op allebei de velden terecht konden.

Nachtvlinder

De belangrijkste ongediertesoort die op de maisvelden aanwezig was, was de Helicoverpa zea, een nachtvlinder die in Noord-Amerika voorkomt als plaaginsect. De larven van deze vlinder veroorzaken miljarden dollars schade aan gewassen.

Uit het experiment bleek dat in de velden zonder netten bijna 60 procent minder larven van de nachtvlinder aanwezig waren dan in de velden die bedekt waren. Daarnaast was in het overdekte veld in meer dan de helft van de gevallen sprake van gewasschade. In dat veld waren ook meer schadelijke schimmels aanwezig.  

Gezond ecosysteem

Volgens de onderzoekers zijn de resultaten belangrijk voor landbouwers. Doordat vleermuizen schadelijke insecten en toxische schimmels onderdrukken, verminderen ze de noodzaak voor dure en milieuonvriendelijke insecticiden.

Vleermuizenpopulaties nemen wereldwijd echter af. Dat komt volgens de onderzoekers door habitatverlies en een afnemende biodiversiteit. Ze noemen dan ook het belang van een goed functionerend ecosysteem. Landbouwers kunnen hierop inspelen door te zorgen voor habitat voor vleermuizen en voldoende biodiversiteit rondom hun gewasvelden.

Bron: Southern Illinois University Carbondale | Foto: shellac, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)