16-09-2015 15:02 | Door: Chris Thijssen

Het Japanse Spread Company gaat een bijna volledig geautomatiseerde grootschalige slakwekerij bouwen. De kwekerij moet met de helft lagere productiekosten 30.000 kroppen sla per dag gaan produceren.

De Japanse slaproducent Spread Company werkt aan een nieuwe manier van produceren van grote hoeveelheden sla door middel van fabrieksautomatisering. Dat schrijft The Wall Street Journal. Het is de bedoeling dat de fabriek vanaf zomer 2017 30.000 kroppen sla per dag produceert.

In de fabriek, die volgend jaar in de Japanse stad Kyoto wordt gebouwd, worden sla-planten met behulp van LED-lichten opgekweekt uit zaad. Speciale stapelkranen transporteren de plantjes naar robots, die deze vervolgens transplanteren in een andere kweekbak.

Wanneer de plantjes zijn uitgegroeid, wordt de sla automatisch geoogst en naar de verpakkingslijn gebracht. Hier wordt de sla door machines verpakt.

Temperatuurcontrole

Het geautomatiseerde systeem regelt volgens Spread Company niet alleen het kweken van de sla, maar ook andere factoren die belangrijk zijn voor de kweek. Zo controleert het systeem de temperatuur, luchtvochtigheid, het koolstofdioxideniveau, de sterilisatie van het water en de belichtingsuren.

Spread Company zegt nog een aantal technologieën te moeten ontwikkelen. Zo werkt het bedrijf nog aan een machine die het zaaiproces voor zijn rekening neemt. Wanneer dat lukt, vinden bijna alle stadia van de slateelt geautomatiseerd plaats. Alleen voor het beoordelen van de kiemkracht van de slaplantjes zijn dan nog mensenogen nodig.

Halvering productiekosten

Volgens Spread Company verbetert de complete automatisering van het teeltproces de uiteindelijke opbrengst. Doordat het productieproces efficiënter wordt, zouden de productiekosten met bijna 50 procent afnemen.

In 2016 start het bedrijf met de bouw van de fabriek in Kyoto. De bouw kost naar verwachting ¥ 2 mrd, omgerekend ongeveer € 14,7 mln. 

Bron: Wall Street Journal, Spread Company | Foto: liz west, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)