18-09-2015 15:10 | Door: Chris Thijssen

De werkzaamheden van het project Aardwarmte Vierpolders zijn in volle gang. Naar verwachting levert de aardwarmtepomp half december de eerste aardwarmte.

Acht kwekers die deelnemen aan het project Aardwarmte Vierpolders zijn op 7 juli begonnen met het boren naar de aardwarmtebron. Inmiddels werken ze aan het pomphuis, het leidingentracé en aan de laatste boringen van de injectiepijp.

De kwekers verwachten half december de eerste aardwarmte te kunnen gebruiken. Het systeem moet de bedrijven samen 17 miljoen kubieke meter aan aardgas besparen. Dat betekent een aanzienlijke kostenvermindering en een grote CO2-reductie.

Volledig op aardwarmte

Als mede-eigenaar van kwekerij Islandplant heeft Peter van den Bos, een van de deelnemers in het project, grote plannen met duurzame energie. Voor de kweker zijn kostenbesparing en verduurzaming de belangrijkste redenen om in het aardwarmteproject te stappen.

“Op dit moment verstoken wij 750.000 kuub gas. Binnen één jaar willen wij met ons bedrijf van 5 hectare volledig op aardwarmte draaien”, zegt hij in een nieuwsbericht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

80 procent minder CO2-uitstoot

Van den Bos ziet bij de overstap naar aardwarmte verschillende kansen. “Qua duurzaamheid zorgen we voor zo’n 80 procent minder CO2-uitstoot als we volledig draaien op aardwarmte in plaats van aardgas. Met verduurzaming kun je je bovendien onderscheiden in de markt. Vooral onze grote afnemers in Duitsland zijn daar erg gevoelig voor.”

De kweker hoopt 25 procent goedkoper uit te zijn met aardwarmte. Verder noemt hij de eigen controle over de energie als voordeel. “De energieprijs is stabiel, waardoor je beter je kostprijzen kunt berekenen, ook voor de toekomst”, zegt hij. “Daarnaast verwachten we dat de waarde van onze bedrijven zal stijgen door de aansluiting op aardwarmte.”

Subsidies

Het project Aardwarmte Vierpolders is financieel ondersteund en mogelijk gemaakt door verschillende subsidies van het ministerie van Economische Zaken, zoals de Unieke Kansen Regeling (UKR), Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE) en RNES Aardwarmte. In de voorfase is gebruikgemaakt van de Europese regeling Samenwerking bij Innovatie (SBI).

Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland | Foto: Malcolm Carlaw, via Flickr Creative Commons  (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)