18-09-2015 16:02 | Door: Chris Thijssen

Met de Sofic-technologie van rederij Jaczon kunnen vissers selectief vis vangen. De technologie kan de bijvangst in de visserij verminderen.

Sofic is de technologie die akoestische signalen, sonar, inzet voor het selectief vangen van vis. De technologie classificeert diverse vissoorten realtime. Zo kunnen vissers ongewenste bijvangst minimaliseren.

Volgens Nederlandse en Europese wetgeving mag van sommige soorten vis slechts een beperkte hoeveelheid of helemaal niets worden gevangen. Voor Nederlandse vissers is vooral het scheiden van makreel en horsmakreel een probleem.

Hoogfrequente sonar

In opdracht van Imares Wageningen en rederij Jaczon hebben dr. Pascal de Theije en collega’s zich de afgelopen jaren in deze problematiek vastgebeten.

Volgens De Thije is hoogfrequente sonar het meest toegepaste middel om vis op te sporen. “Sonar zendt korte geluidspulsen uit en luistert naar de signalen die terugkomen”, zegt hij in een persbericht.

“Hoewel de verschillen soms klein zijn, heeft iedere vissoort zijn eigen akoestische eigenschappen, wat blijkt uit de amplitude en de structuur van de weerkaatste energie.”

Het is volgens De Thije dan ook aantrekkelijk om die gegevens direct te gebruiken om te bepalen om wat voor vis het gaat.

Rederij Jaczon, die Sofic ontwikkelde, ontving hiervoor de eerste P.J.S. de Jong innovatieprijs tijdens de Maritieme & Offshore Innovation Day van TNO op de RDM-Campus in Rotterdam. De nieuwe onderscheiding richt zich op de meest innovatieve oplossingen met maatschappelijke impact.

Bron: TNO | Foto: David Bleasdale, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)