21-09-2015 16:39 | Door: Chris Thijssen

Een Britse teler zoekt samen met een Keniaanse producent van biologische gewasbeschermingsmiddelen naar investeerders. Het doel is € 3 mln binnen te halen om de middelen op de Europese markt te brengen.

Dat schrijft Farmers Weekly. Tijdens zijn zoektocht naar biologische gewasbeschermingsmiddelen, kwam de Britse teler Antony Pearce uit bij het bedrijf Real IPM in Kenia. Dit bedrijf ontwikkelt biologische gewasbeschermingsmiddelen op basis van goede schimmels.

Rondworm

Een van de middelen zou goed werken tegen aardappelcystenaaltjes. Deze parasiterende rondwormen vertragen de groei van gewassen en kunnen de wortels beschadigen, waardoor planten snel verouderen.

Vydate, het middel dat boeren in Europa normaal gesproken tegen deze rondworm gebruiken, is momenteel beperkt beschikbaar. Fabrikant DuPont heeft de productie volledig stilgelegd nadat vier medewerkers waren omgekomen door een gaslek.

Duurzaam alternatief

Om deze reden, maar ook om een duurzaam alternatief te bieden voor conventionele, vaak schadelijke bestrijdingsmiddelen in Europa, wil Pearce de middelen van Real IPM op de Europese markt brengen.

Onlangs zette hij een Britse zijtak van het bedrijf op, waarvan hij zelf de directeur is geworden. Samen met zijn Keniaanse collega’s wil hij € 3 mln aan investeringen van Europese boeren binnenhalen.

Hiermee wil hij in eerste instantie voor zes middelen van Real IPM een toelatingsprocedure voor gebruik in Europa starten. Inmiddels is al een derde van het doelbedrag binnen, nadat een Zwitsers bedrijf een investering toezegde.

Bron: Farmers Weekly | Foto: Paul van de Velde, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)