25-09-2015 07:55 | Door: Chris Thijssen

Has Hogeschool in Den Bosch heeft een nieuwe hightech-kas geopend. Hierin gaan studenten en bedrijven onderzoek doen naar thema’s als energiezuinig telen.

Dat meldt Groentenet. Has Hogeschool Den Bosch had al jaren een kas, maar die was verouderd. De nieuwe kas heeft een oppervlakte van 1.500 vierkante meter en is verdeeld in vier teeltafdelingen en drie onderzoeksafdelingen. Op elke afdeling worden op basis van projecten moderne kasteelten opgezet van kasgroenten en snijbloemen.

Deze projecten vloeien voort uit onderwijsprogramma’s van verschillende opleidingen, zoals Tuinbouw en akkerbouw en Toegepaste Biologie. Daarnaast zijn de programma’s in lijn met onderzoekstrajecten die de hogeschool in samenwerking met bedrijven uit de regio uitvoert.  

Het Nieuwe Telen

In de teeltbranche is Het Nieuwe Telen een belangrijke ontwikkeling. Hierbij gaat het erom dat tijdens het kweken zoveel mogelijk energie wordt bespaard. In de kas gaan de studenten en bedrijven onderzoeken wat daar de beste methode voor is.

In de kas worden dan ook de nieuwste technieken toegepast. Zo bevat de kas volgens de hogeschool een hypermodern watergeefsysteem, een volledig klimaatsysteem en diffuus glas. Daarnaast zijn de ruimtes uitgerust met verschillende wortelkoelsystemen en een hogedruknevelsysteem.

Onderzoek

Behalve als opleidings- en onderzoeklocatie voor studenten van de Has Hogeschool, moet de kas ook fungeren als praktijkfaciliteit waar zowel studenten van andere onderwijsinstellingen als bedrijven onderzoek kunnen doen.

Momenteel voert de Has Hogeschool gericht teeltonderzoek uit voor The Greenery. Daarnaast werken de instelling samen met Philips aan de ontwikkeling van het gebruik van Led-verlichting in de teelt en met Priva voor de toepassingen van nieuwe klimaatsoftware.

Philips en Priva droegen ook financieel bij aan de bouw van de kas. De bedrijven Technokas, Stolze Water en Elektro en Peter Dekker Installaties waren betrokken bij de bouw.

Onlangs opende Has Hogeschool ook een Foodlab in het Provinciehuis Noord-Brabant, waar studenten werken aan voedingsconcepten die goed zijn voor mens, dier en milieu. 

Bron: Groentenet | Foto: Proflowers, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)