30-09-2015 18:04 | Door: Chris Thijssen

Bijenhouders uit de Canadese provincie Ontario kunnen voortaan gebruikmaken van een nieuw verzekeringsplan dat helpt om financiële verliezen van schade aan bijenvolken op te vangen.

Het nieuwe Bee Mortality Production Insurance Plan biedt Canadese commerciële bijenhouders een vangnet voor schade aan bijenvolken als gevolg van bijvoorbeeld ziekteverwekkers. Het plan is ontwikkeld door het ministerie van landbouw in het Canadese Ontario.

Het ministerie geeft imkers die samenwerken met kwekers hiermee meer financiële ruimte om te investeren in innovaties, winstgevendheid en werkgelegenheid. De imkers krijgen daarnaast ondersteuning bij het managen van hun werkzaamheden en bij het effectiever beheren van hun risico’s.

Om in aanmerking te komen voor de verzekering, moeten bijenhouders geregistreerd zijn en werken volgens de Bees Act. Daarnaast moeten ze de zo optimaal mogelijk werken om de gezondheid van hun bijen te garanderen.

Landbouwverzekeringen

Vergelijkbare verzekeringen bestaan al voor Canadese landbouwers, die hiermee hun verliezen als gevolg van het weer, plagen en ziektes opvangen. Deze zogeheten productieverzekeringen zijn in Ontario beschikbaar voor bijna negentig commercieel gekweekte gewassen, zoals granen, oliehoudende zaden en bepaalde soorten groenten en fruit.

Het nieuwe Bee Mortality Production Insurance Plan is volgens Ontario’s Beekeepers’ Association het eerste productieverzekeringsplan dat is ontwikkeld voor een product anders dan gewassen en planten.

Het plan is onderdeel van de Pollinator Health Strategy van de Canadese overheid. Met deze strategie wil de overheid de gezondheid van bestuivers, landbouw en de economie versterken.

Bron: Ministry of Agriculture, Food and Rural Affairs | Foto: dni777, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)