21-10-2015 09:34 | Door: Thijs ten Brinck

Het Spaanse energiebedrijf Iberdrola sluit een samenwerking met boerenvereniging Asaja. Iberdrola biedt een compleet pakket voor de installatie, financiering en onderhoud van zonnepanelen op boerderijen.

De Spaanse organisatie Asaja vertegenwoordigt 200.000 jonge of startende boeren in het land. Samen met Iberdrola spant Asaja zich in om deze groep boeren te helpen duurzame energie op te wekken op hun bedrijven.

Iberdrola regelt voor de boeren de complete installatie en ontzorgt de boerenbedrijven ook op het vlak van onderhoud, reparaties en financiering voor de zonnepanelen. Asaja heeft als doel de voorzieningen en kansen voor jonge ondernemers die boerenbedrijven starten of overnemen te optimaliseren. Zonnepanelen helpen daar volgens de brancheorganisatie bij.

Asbest eraf in de provincie

In Nederland stimuleren verschillende overheden boerenbedrijven om zonnepanelen te plaatsen en tegelijkertijd asbestdaken te saneren. Tegen aantrekkelijke voorwaarden kunnen de Nederlandse boeren de asbestplaten vervangen voor een nieuw dak dat ook duurzame elektriciteit opwekt.

De regeling, in 2013 gestart, is eerder dit jaar verlengd in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. De subsidie was nog niet geheel opgebruikt. Recent maakten ook de provincies Utrecht, Overijssel en Brabant bekend de aanvragen voor de subsidie een jaar langer open te stellen. Gelderland overweegt de subsidieregeling begin 2016 opnieuw beschikbaar te maken.

Ook via de Rijksoverheid is subsidie op het saneren van asbestdaken en plaatsen van zonnepanelen te verkrijgen. Vanaf 2024 zijn asbestdaken verboden. 

Bron: Iberdrola, RVO | Foto: M. Appelman, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)