05-11-2015 09:03 | Door: Dimitri Reijerman

C. van Heezik, een transporteur uit Utrecht, krijgt twintig op vloeibaar aardgas rijdende trucks. De aanschaf is een gevolg van een eerdere proef met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Het transportbedrijf testte al in 2012 twee LNG-trucks in het kader van het Truck van de Toekomst-programma van de RVO. Het gaat om Iveco FPT Cursor 8-vrachtauto's afkomstig van de firma Iveco Schouten. Nadat de eerste kinderziektes uit de aandrijving op vloeibaar aardgas waren overwonnen, was C. van Heezik zeer tevreden over de LNG-trucks.

Inmiddels heeft C. van Heezik zijn vloot van LNG-trucks flink vergroot; het bedrijf nam deze week vijf gloednieuwe Iveco LNG-vrachtauto's in gebruik en binnenkort komen er nog vijftien stuks bij. Daarmee komt de totale vloot van het bedrijf op 22 LNG-vrachtauto's. De vrachtauto's tanken aardgas bij het naburige tankstation van Rolande LCNG.

De transporteur zegt dat uit berekeningen blijkt dat de trucks die op LNG rijden in de praktijk goedkoper zijn dan trucks die diesel verstoken. Daarnaast stoten de voertuigen volgens de transporteur minder vervuilende stoffen uit, waaronder NOx, en de CO2-emissies liggen circa 15 procent lager.

Ten slotte zegt het bedrijf dat de motors stiller zijn, waardoor de trucks ook in gebieden kunnen rijden waar geluidsnormen gelden.

Bron: Iveco Schouten | Foto: Iveco Schouten