11-11-2015 12:29 | Door: Dimitri Reijerman

Studenten van Wageningen UR hebben een rekenmodel ontwikkeld om de CO2-uitstoot van cruiseschepen in kaart te brengen. De normaliter terughoudende rederijen willen nu plots meedenken.

Resource schrijft dat het rekenmodel in opdracht van Zeetours Cruise is opgesteld. Het bedrijf wil, net als bij vliegreizen, CO2-compensatiemogelijkheden aanbieden aan zijn klanten. Met de rekenmodellen moet er een onderbouwing komen.

Masterstudent Jasper Schlahmilch onderzocht samen met een aantal andere studenten in totaal 180 cruiseschepen. Omdat rederijen geen informatie vrijgeven over het brandstofverbruik van hun vloot, stelden de studenten zelf een formule op. Daarbij baseerden zij zich op informatie als motorvermogen, bouwjaar en het aantal passagiers dat gemiddeld tijdens een cruise wordt vervoerd.

Beter model voor CO2-labels

Het opgestelde model is nog verre van perfect, mede omdat het de nodige aannames bevat. Toch is het model voorlopig goedgekeurd door Green Seats, het bedrijf dat de CO2-compensatieregeling verzorgt. Ook is vorige maand het rekenmodel aan de onderzochte rederijen voorgelegd.

Schlahmilch is uiteindelijk met een aantal rederijen om tafel gaan zitten om te vragen naar hun daadwerkelijke brandstofverbruikscijfers, zodat het rekenmodel verder is te verfijnen. Rederijen kunnen bijvoorbeeld brandstofbesparende voorzieningen, zoals zonnepanelen, opgeven.

Uiteindelijk kan er een energielabel voor cruiseschepen uitrollen en zien de makers van het model meer mogelijkheden, zoals het ontwikkelen van een label voor een complete zeereis.

Bron: Resource | Foto: By Rapidfire (Own work) [CC BY-SA 3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons