25-11-2015 18:42 | Door: Dimitri Reijerman

Avebe gaat aardappelzetmeel per spoor vervoeren tussen fabrieken in Duitsland en Coevorden. Dit bespaart jaarlijks duizend vrachtwagenritten en 320 ton CO2.

Twee maal per week zal een trein met 42 containers gevuld met aardappelzetmeel rijden. Daarbij gaat het om zetmeel afkomstig van fabrieken van Avebe in het Duitse Dallmin en Lüchow. Via Karstädt in het oosten van Duitsland rijdt de trein naar Coevorden.

Logistiek dienstverlener Graaco verzorgt de opslag van het zetmeel. De ritten per spoor komen voor rekening van het Eisenbahn Gesellschaft Potsdamm mbH (EGP) en de Bentheimer Eisenbahn AG. Door treinen in te zetten in plaats van vrachtauto's bespaart Avebe naar eigen zeggen jaarlijks 320 ton CO2. Dit zijn omgerekend 1.000 vrachtautoritten op jaarbasis.

CO2-uitstoot verlagen

Avebe heeft zich tot doel gesteld om zijn CO2-uitstoot met 25 procent te verlagen in 2018. Dat wil het bedrijf onder andere bereiken door transport over langere afstanden voortaan per trein of per schip uit te voeren in plaats van met vrachtwagens. Het bedrijf zegt de afgelopen jaren al een miljoen vrachtautokilometers te hebben bespaard.

Bron: Avebe | Foto: By Geof Sheppard (Own work) [CC BY-SA 3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons