01-12-2015 14:28 | Door: Dimitri Reijerman

De gemeente Rotterdam start voorrondes voor een wedstrijd waarin het duurzame rijgedrag van chauffeurs van trucks en busjes wordt gemonitord.

De voorrondes voor de Beste chauffeur van Rotterdam-wedstrijd starten in januari volgend jaar. Tijdens de voorrondes willen de initiatiefnemers het rijgedrag van chauffeurs monitoren. De meest duurzame chauffeurs gaan door naar de eindronde die in juli wordt gehouden. Belangstellende transportbedrijven kunnen zich inschrijven voor deelname.

Om het duurzame rijgedrag van truckchauffeurs en de bestuurders van busjes te kunnen monitoren, wordt een mobiele app gebruikt die data uitleest uit de boordcomputer van de vracht- of bestelauto. Tijdens het rijden geeft de app de bestuurder feedback over hoe hij of zij de rijstijl verder kan verbeteren. Ook is de mobiele applicatie volgens de makers in staat om het rijgedrag van de deelnemende chauffeurs op een gelijkwaardige wijze met elkaar te vergelijken.

Tijdens de wedstrijd krijgen deelnemers advies van transportbedrijf Getru. Daarbij gaat het met name om brandstofbesparing door middel van bewuster en beter rijgedrag.

Emissievrije binnenstad

De wedstrijd vormt onderdeel van de Green Deal 010 Zero Emission Stadslogistiek. Daarbij streven de gemeente Rotterdam, TNO en zes transportbedrijven uit de regio ernaar om in de binnenstad in 2020 geen uitstoot meer te hebben afkomstig van transport- en logistiekstromen.

Bron: 010 Green Deal | Foto: 010 Green Deal