12-12-2015 09:48 | Door: Dimitri Reijerman

Nieuwkomers en de opmars van ICT zorgen ervoor dat bedrijven in de transport- en logistieksector innovatiever moeten opereren. Ook duurzaamheid speelt een sleutelrol.

Dat concludeert ABN Amro in een rapportage over de invloed van digitalisering op de transport- en logistieksector. De bank stelt dat met name start-ups en branchevreemde ondernemingen er voor zorgen dat de conservatieve mind set van de logistiek- en transportsector sneller dan ooit lijkt te veranderen. Uit
een internationaal onderzoek onder verladers en logistiekondernemers blijkt bijvoorbeeld dat 75 procent van de
ondervraagden al gebruik maakt van nieuwe digitale initiatieven op het gebied van marktplaatsen, technologie en de deeleconomie.

De bank haalt een aantal praktijkvoorbeelden aan. Zo leveren all-in-one marktplaatsen als ParcelParcel, Shipster en Shyp de complete ketenregie voor logistieke klussen. Dit heeft er voor gezorgd dat de markt transparanter is geworden, maar de impact van deze marktplaatsen is nog beperkt door complexe internationale regelgeving en douaneformaliteiten.

ABN Amro stelt dat duurzaamheid een belangrijke factor is voor innovaties op het gebeid van transport. Zo kunnen technologieën als zelfrijdende vrachtauto's, drones en rfidtechnologie pakketbezorging efficiënter en groener maken. Maar ook de deeleconomie heeft invloed. Zo richt Floow2 zich op duurzame asset sharing tussen bedrijven onderling.

Bedreigingen en nieuwe kansen

Op de markt voor last mile delivery zorgen vooral start-ups voor reuring, mede gevoed door de enorme toename van pakketbestellingen via internet. Naast nieuwkomers als Trunkrs, Pickthisup en UberRush duiker er ook branchevreemde partijen op, zoals Google Express en Amazon. Deze bedrijven, veelal uit de techsector, nemen de bezorging zelf ter hand of schakelen de consument in als koerier.

Een andere dreiging voor ondernemers in de logistiek is 3D-printing. Met een 3D-printer zijn bijvoorbeeld reserveonderdelen steeds sneller en goedkoper te produceren. Dit kan bij opslagbedrijven zorgen voor volumedalingen. Welke invloed 3D-printing op de consumentenmarkt gaat krijgen, is nog moeilijk in te schatten.

ICT biedt ondernemingen in de sectoren logistiek en transport ook kansen. Met name big data maakt het mogelijk om goederen efficiënter te vervoeren. Door eigen datastromen te combineren met open data, informatie die vrij beschikbaar is, kan nog een efficiencyslag worden gemaakt.

Bron: ABN Amro | Foto: Amazon