15-12-2015 16:05 | Door: Dimitri Reijerman

Filter Sensing Technologies (FST) heeft een sensor ontwikkeld die de boordcomputer van een vrachtauto op het juiste moment een signaal afgeeft om de roetfilter te reinigen. Hierdoor wordt er minder brandstof verstookt.

De sensor van FST is antenne-vormig en geplaatst bij de roetfilter in het uitlaatsysteem van een dieselmotor. Naarmate de roetfilter verzadigd raakt, zwakt een radiosignaal dat de sensor uitgeeft af. Als het signaal te zwak wordt, verwarmt de motor kortstondig de temperatuur van de uitlaatgassen om de verzamelde roet in de roetfilter te verbranden.

Door de sensor zal een dieselmotor minder vaak de 'opschoonfase' voor de roetfilter activeren; de dieselmotor van een gemiddelde vrachtauto kan bijvoorbeeld de zelfreiniging van de roetfilter standaard om de 8 uur inschakelen - met een hoger brandstofverbruik tot gevolg - terwijl dat niet altijd nodig is.

Volgens FST, een start-up van voormalige MIT-studenten, kan zijn systeem bij vrachtauto's een brandstofbesparing van 1 tot 2 procent opleveren omdat de reinigingsfase aanzienlijk minder vaak wordt ingeschakeld. Transportbedrijven met een grote vloot van trucks kunnen hierdoor aanzienlijk op de kosten besparen.

Bron: MIT News | Foto: By Brian Snelson from Hockley, Essex, England (A drivebelt nightmare) [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons