15-12-2015 18:32 | Door: Dimitri Reijerman

De Nederlandse overheid organiseert in april 2016 een wedstrijd waarin zelfrijdende trucks in colonnes naar Rotterdam rijden.

Tijdens de European Truck Platooning Challenge zullen trucks vanuit hun hoofdvestiging naar de Rotterdamse haven rijden, waarbij de vrachtauto's de afstand onderling klein houden. Onder andere vanuit Frankfurt en Wenen vertrekken vrachtauto's. De colonnes tellen elk twee tot drie vrachtauto's.

Tijdens het rijden in colonnes communiceren de trucks onderling met elkaar. Er zullen nog wel chauffeurs achter het stuur zitten, maar zij hoeven alleen in noodgevallen in te grijpen.

Met de European Truck Platooning Challenge wil Nederland aantonen dat intelligente transportsystemen en het toepassen van truck platooning een duurzame impact kunnen hebben op de sectoren transport en logistiek. Zo is er een daling van het brandstofverbruik van 8 tot 13 procent mogelijk. Verder zijn kostenbesparingen haalbaar en wordt de verkeersveiligheid vergroot.

De overheid denkt dat volledig geautomatiseerde vrachtwagenkonvooien vanaf 2020 op de weg zullen verschijnen. Naast het versnellen van de benodigde technologie wil Nederland zich ook hard gaan maken om de benodigde regelgeving op Europees niveau te regelen. In de meeste landen zijn zelfrijdende trucks nog niet toegestaan op de openbare weg.

Bron: Rijksoverheid | Foto: Scania