15-04-2013 17:42 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het financiële centrum van Azië ademde vandaag de meest vervuilde lucht van 2013 in. Niet Beijing, maar Honkong heeft nu de titel ‘vieste stad’ in handen.

China’s luchtvervuiling wordt de laatste maanden breed uitgemeten in het nieuws: miljoenen doden, het ontstaan van kankerdorpen en rijkaards die de overheid onder druk zetten. De Chinese overheid stelde inmiddels een miljardenbudget op om de vervuiling van het milieu tegen te gaan, maar de kwaliteit van de lucht is er nog niet beter op geworden.

Het financiële hart van Azië overtrof vandaag alle records; zelfs in gebieden met weinig verkeer was er sprake van een ‘zeer hoge’ luchtvervuiling. In de drukkere delen van de havenstad, waar financiële instituties als HSBC Holdings en Standard Chartered huisvesten, werd echter de zwaarst vervuilde lucht ingeademd. Door de hitte en gebrek aan wind bleef de lucht namelijk tussen de wolkenkrabbers hangen.

Ouderen, kinderen en mensen met hartproblemen werd daarom geadviseerd om niet de deur uit te gaan. Ook toeristen konden beter op hun hotelkamer bivakkeren, omdat door de bijzondere skyline door smog nauwelijks zichtbaar was. Daarnaast blijkt uit lokale peilingen dat zakenmensen zich ook steeds meer zorgen beginnen te maken over hun gezondheid, en misschien zelfs overwegen om te vertrekken.

De lokale overheid heeft al aangekondigd plannen te maken om de luchtvervuiling terug te dringen.

Bron: Reuters

Foto: Michael McDonough via Flickr.com