11-01-2016 09:17 | Door: Thijs ten Brinck

De Britse start-up Dearman heeft een investering van £ 16 mln (€ 21,5 mln) binnengesleept voor de doorontwikkeling en productie van zijn innovatieve koelmotoren voor vrachttransport.

Dearman installeert motoren die draaien op vloeibare stikstof in koelvrachtwagens. De Britse investeringsmaatschappij Park Vale Capital steekt £ 16 mln (€ 21,5 mln) in het bedrijf.

"Dearman voorziet met zijn unieke technologie in een duidelijke en wereldwijde behoefte; duurzame koude", zegt Katherine Priestley, managing director bij Park Vale. "Naast de duurzaamheidswinst is het concept ook commercieel aantrekkelijk en biedt het operationele voordelen."

Inclusief de investering van Park Vale heeft Dearman binnen een jaar bijna £ 20 mln pond opgehaald. Eerder nam de Nederlandse investeerder Transmark al een belang in Dearman. 

Stikstof als drijfstof

Het concept van Dearman draait op vloeibaargemaakte stikstof. Deze stof, het hoofdbestanddeel van normale lucht, is bij kamertemperatuur gasvormig. In vloeibare toestand heeft stikstof een temperatuur van -196 graden Celcius of kouder. In de stikstofmotor van Dearman expandeert het stikstof weer tot een gas.

Het gecontroleerd uitzetten van de stikstof en de turbine, die door het geëxpandeerde gas wordt aangedreven, leveren samen duurzame koelcapaciteit voor koelwagens.

Koeltransporten zijn berucht om de schadelijke uitstoot van motoren. Als de vrachtwagens stilstaan nemen oude aggregaten de energievoorziening over. De oplossing van Dearman stoot alleen stikstof uit en is daarmee duurzaam en energiezuinig. 

Bekijk een video over de technologie van Dearman:

Bron: Dearman | Foto: Susanne Nilsson, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)