03-02-2016 14:11 | Door: Dimitri Reijerman

Projectontwikkelaars hebben onder de naam Cargo Sous Terrain een plan gepresenteerd om goederen via een uitgebreid netwerk van tunnels ondergrond te transporteren. Robotwagentjes moeten de goederen volautomatisch gaan vervoeren.

Met het aanleggen van een tunnelnetwerk denkt de Zwitserse overheid het goederentransport met vrachtwagens te kunnen verminderen. Volgens berekeningen kan het ondergrondse transportsysteem een CO2-reductie van 80 procent opleveren, terwijl de snelwegen 20 procent minder verkeer hoeven te verwerken. Daarnaast profiteren logistieke bedrijven van de zekerheid dat goederen op tijd zijn te leveren.

De tunnels met een doorsnede van 6 meter moeten volgens het concept op 50 meter diepte komen. In deze tunnels rijden robotwagentjes. Deze vervoeren met een snelheid van 30 kilometer per uur volautomatisch de goederen, waarbij de elektrische aandrijving stroom krijgt via inductie. Met behulp van liften zijn op overslagpunten goederen op de robotwagentjes te plaatsen of te verwijderen. Elektrische voertuigen verzorgen vervolgens bovengronds het transport binnen de steden.

Het Cargo Sous Terrain-onderzoek stelt in eerste instantie een 67 kilometer lange tunnel voor tussen Bern en Zurich. Deze kan in 2030 klaar zijn. Uiteindelijk moet er een tunnelnetwerk ontstaan waarbij vrijwel alle grote steden in Zwitserland met elkaar zijn verbonden.

De aanleg is weliswaar technisch haalbaar, maar niet goedkoop: de kosten zijn geraamd op € 3,14 mrd voor het eerste deel van het tunnelnetwerk. Het project gaat uit van private financiering en zoekt investeerders.

Cargo sous terrain

Bron: Cargo Sous Terrain | Foto: Cargo Sous Terrain