05-02-2016 15:53 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Uit een onderzoek van NGO Shipbreaking Platform blijkt dat Nederlandse rederijen in 2015 geen schepen op sloopstranden hebben laten ontmantelen.

De lijst van Shipbreaking Platform toont een lijst van 768 schepen die in 2015 zijn gedumpt. Een groot deel van deze schepen komen uit landen als Griekenland en China. Door schepen te verkopen aan tussenpersonen, proberen bedrijven internationale afspraken te omzeilen over het verschepen van afvalstoffen naar ontwikkelingslanden.

Scheepsonderdelen en staal in oude schepen maken dat schepen na gebruik nog miljoenen waard zijn. Om deze waarde te onttrekken laten rederijen hun schepen ontmantelen. De ontmanteling van schepen op sloopstranden leidt tot vervuiling van de omgeving. Schepen bevatten daarnaast bij het demonteren giftige stoffen, zoals asbest. Slechte veiligheidsmaatregelen en blootstelling aan onveilige materialen leiden tot vele doden en gewonden. 

Nederland ontbreekt voor het eerst volledig in de lijst met overtreders. In Turkije en Denemarken zijn veertien schepen van de Nederlandse rederijen Vroon, Fugro en Van Oord onder gecontroleerde omstandigheden ontmanteld. In 2014 liet baggerbedrijf Boskalis drie schepen in Mexico onder veilige omstandigeheden demonteren. 

Veilig recyclen

De Internationale Maritieme Organisatie (IMO) heeft in 2009 de Hong Kong-conventie ontworpen. De conventie geeft richtlijnen om schepen veilig en milieuvriendelijk te recyclen, zodat werknemers op sloopstranden niet meer gewond raken door het gebrek aan veiligheidsreglementen. Op het moment hebben drie landen de conventie bekrachtigd en Nederland heeft aangegeven daar binnenkort mee te beginnen. 

Naar verwachting komt de Europese Unie eind 2016 met een lijst van wereldwijd goedgekeurde scheepsrecyclingbedrijven.

Bron: Stichting De Noordzee, NGO Shipbreaking Platform | Foto: NGO Shipbreaking Platform