11-02-2016 18:40 | Door: Dimitri Reijerman

Bosch wil spoorwegmaatschappijen en transporteurs inzicht geven in vrachten over het spoor door sensoren te plaatsen op goederenwagons. Zo zijn ladingen realtime te volgen.

Sensor bosch

Het sensorensysteem voor goederentreinen, Connected Freight geheten, valt onder het connected asset intelligence system van Bosch. De sensoren monitoren tal van data. Zo kan het systeem de luchtvochtigheid en temperatuur in wagons meten, wat handig is om op afstand te controleren of het koelsysteem goed functioneert. Bij een onverwachte temperatuurstijging slaat de software alarm. Ook kunnen sensoren in potentie schade aan goederen of de wagon signaleren door trillingen te monitoren.

Volgens Bosch kan het Connected Freight-platform nog meer nuttige data leveren. De eindgebruiker kan bijvoorbeeld een vrachttrein of zijn goederen in realtime tracken door de aanwezigheid van gps-sensoren. Tenslotte kunnen sensoren in de deur dienen als diefstalpreventie.

Veiligheid

Daarnaast kunnen de apparaatjes gedetailleerd vaststellen hoeveel kilometers een wagon heeft afgelegd en de slijtage van remmen monitoren, zodat een spoorvervoerder op tijd onderhoud kan inplannen. Dit voorkomt de uitval van treinen.

Bosch verwacht het Connected Freight-systeem, dat als internet of things-platform is getest op 300 goederentreinen, in de loop van dit jaar commercieel aan te kunnen bieden.

Monitoring Bosch

Bron: Bosch | Foto: Bosch