16-02-2016 07:02 | Door: Dimitri Reijerman

De firma Hybrid Air Vehicles wil in maart een proefvlucht maken met de Airlander 10, een reusachtige zeppelin die met veel minder brandstof dan vliegtuigen of helikopters goederen kan transporteren.

De zeppelin is 92 meter lang, 44 meter breed en 26 meter hoog. De Airlander 10 heeft een romp van koolstofvezel die gevuld is met helium. Hierdoor kan het gevaarte verticaal opstijgen en landen, en is er geen luchthaven nodig. Om veilig te kunnen landen beschikt de zeppelin over 'tubes' aan de onderzijde. Deze zijn tijdens de vlucht pneumatisch met lucht te vullen.

Hybrid Air Vehicles heeft de Airlander 10 voorzien van vier V8-dieselmotoren. Deze motoren leveren per stuk een vermogen van 239 kilowatt.

De Airlander 10 kan transporten tot 10 ton vervoeren. Volgens de fabrikant is de zeppelin aanmerkelijk zuiniger dan goederentransport met bijvoorbeeld transportvliegtuigen. Ook is er nauwelijks geluidsoverlast en de zeppelin kan tot drie weken in de lucht blijven hangen.

Ondanks de duurzame voordelen kent de zeppelin ook een aantal nadelen. Zo is de snelheid beperkt tot 150 kilometer per uur. Ook is de hoogte beperkt tot 6,1 kilometer.

Testvlucht

Hybrid Air Vehicles wil de zeppelin volgende maand een testvlucht laten maken. Het bedrijf verkreeg de technologie nadat het Amerikaanse ministerie van Defensie de ontwikkeling van het luchtschip staakte.

Oorspronkelijk wilden de Amerikanen de zeppelin inzetten voor communicatiedoeleinden, maar Hybrid Air Vehicles ziet met name transportmogelijkheden voor het gevaarte. Op termijn moeten ook passagiers mee kunnen met het luchtvaartuig. Daarnaast is er onderzoek gedaan naar een nog grotere zeppelin die 50 ton aan goederen kan transporteren.

Bron: Hybrid Air Vehicles