06-04-2016 16:19 | Door: Dimitri Reijerman

De supermarktketens Albert Heijn en Jumbo gaan samen met levensmiddelenfabrikant Unilever meer testen uitvoeren met goederenvervoer over de weg door middel van truck platooning.

Dat hebben de bedrijven aangegeven bij de finish van de European Truck Platooning Challenge woensdag op de Tweede Maasvlakte in Rotterdam. Zes 'treintjes' kwamen naar het haventerrein vanuit verschillende Europese landen toegereden naar de havenstad. Het gaat om colonnes van Daf Trucks, Daimler Trucks, Iveco, Man Truck & Bus, Scania en Volvo Group.

Unilever, Albert Heijn en Jumbo zeggen in gesprek te gaan met de overheid en de transportsector om te kijken hoe zij truck platooning kunnen inzetten. De partijen denken dat truck platooning op de langere termijn gemeengoed wordt bij goederentransport tussen bijvoorbeeld Rotterdam en het Europese achterland.

Door met trucks in een treintje te rijden, kan een transportbedrijf brandstof besparen. Ook heeft de technologie de potentie om de verkeersveiligheid te vergroten en vrachtverkeer beter de snelwegen te laten benutten. Toch zijn er uit de proef enkele verbeterpunten opgedoken.

Zo verschillen de regels en procedures nog te veel per land, waardoor fabrikanten steeds apart toestemming dienen aan te vragen. Daarnaast hanteren de verschillende truckfabrikanten andere wifi-technologie om onderling te communiceren. Standaardisatie is daarom nodig.

De uitkomsten van de proef worden door minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu meegenomen in een informele trnasportraad in Amsterdam. Daar zal zij met andere Europese bewindslieden praten over aanpassingen die nodig zijn om truck platooning verder te implementeren.

Bron: Rijksoverheid