15-04-2016 16:02 | Door: Dimitri Reijerman

De ANWB begint een proef met een omgebouwde Renault Kangoo ZE. Deze is voorzien van een brandstofcel. De auto gaat dienstdoen als een hulpvoertuig voor de Wegenwacht.

Het nieuwe duurzame voertuig heeft Rhoon, in de buurt van Rotterdam, als thuisbasis gekregen. Het wegenwachtvoertuig is ook op deze lokatie officieel in gebruik genomen, tijdens een viering van 70 jaar Wegenwacht in Nederland.

De auto, een Kangoo ZE, is gebouwd door Renault. De aandrijflijn op waterstof inclusief de brandstofcel is echter afkomstig van de eveneens Franse firma Symbio Fcell.

De auto heeft een laadvermogen van 500 kilogram. Doordat de Wegenwacht dit laadvermogen nodig heeft om vrijwel alle benodigdheden mee te nemen om zijn klanten te kunnen jelpen, daalt wel de actieradius van het voertuig. Toch zegt Ad Vonk, woordvoerder bij de ANWB, dat de waterstofauto nog steeds een afstand van 300 kilometer kan overbruggen, voldoende om de regio Rotterdam te kunnen bedienen en daarna weer te tanken bij een van weinige waterstoftankpunten in Nederland.

Meerdere redenen voor uitrol waterstof

De ANWB wil volgens Vonk om meerdere redenen inzetten op emmisievrij vervoer: "de omstandigheden dwingen ons daar ook toe", zegt hij. Naast motivaties van de ANWB op het gebied van een effectief en zorgvuldig MVO-beleid, moeten wegenwachters ook met nieuwe technologie overweg kunnen. Daaronder vallen naast geheel elektrische auto's ook voertuigen met een brandstofcel. Ook moet blijken of waterstofvoertuigen in de praktijk 'lekker werken', aldus Vonk.

Rondom Schiphol experimenteert de Wegenwacht al sinds 2011 met een geheel elektrisch aangedreven wegenwachtauto. De pechdienst gebruikt op het luchthaventerrein een Volkswagen e-Caddy. Volgens Volk heeft dit duurzame voertuig vooral auto's op de diverse parkeerplaatsen rondom Schiphol weer op weg geholpen. Het gaat daarbij vooral om accuproblemen.

Bron: ANWB | Foto: ANWB