25-04-2016 12:26 | Door: Dimitri Reijerman

R.B.C. Terminal heeft in de Botlek een duurzame containerterminal in gebruik genomen. Zo gebruikt de terminal elektrisch aangedreven havenkranen.

De gloednieuwe overslag van R.B.C. Terminal is gespecialiseerd in de opslag van beladen en lege (tank)containers met of zonder gevaarlijke stoffen. Daarom is de terminal voorzien van een gecertificeerd vloeistofdicht terrein met een speciaal rioolstelsel.

Dit stelsel kan in geval van nood meer dan 30 kubieke meter aan vloeistoffen opvangen, samen met een noodopslag van 1.200 kubieke meter voor product- en bluswater. De rioolsystemen kunnen bovendien onmiddelijk worden gesloten, ter voorkoming van uitstroming naar het oppervlaktewater en milieuvervuiling.

Om de CO2-uitstoot van de terminal verder te verminderen, gebruikt R.B.C. geheel elektrische mobiele havenkranen. De zogeheten reachstackers, voertuigen die containers verplaatsen, zijn op hun beurt uitgevoerd met stille, zuinigere en minder vervuilende motoren.

Volgens R.B.C. Terminal is zijn nieuwe terminal in de Botlek optimaal bereikbaar via het land en water. Wel bekijkt het bedrijf of het mogelijk is om een spooraansluiting te realiseren zodat een volledig multimodale hub ontstaat.

Bron: R.B.C. Terminal | Foto: R.B.C. Terminal