10-05-2016 09:11 | Door: Chris Thijssen

Logistiek dienstverlener UPS onderzoekt hoe drones levensreddende middelen, zoals bloed en vaccins, over de hele wereld kunnen bezorgen. Hiervoor voert het transportbedrijf een project in Rwanda uit.

Hiertoe start UPS een samenwerking met het Californische roboticabedrijf Zipline en ontwikkelingsorganisatie Gavi, the Vaccine Alliance. Volgens de partijen komt het nog te vaak voor dat cruciale levensreddende middelen de personen in nood niet bereiken.

De UPS Foundation, door UPS opgericht met als doel de betrokkenheid van medewerkers bij maatschappelijke projecten te stimuleren, heeft een beurs van $ 800.000 uitgereikt voor een proef met drones in Rwanda.

150 bezorgingen per dag

Volgens de World Health Organization (WHO) heeft Afrika de hoogste moedersterfte door postnatale bloedingen ter wereld, stelt UPS. Dit betekent dat toegang tot levensreddende bloedtransfusies cruciaal is voor vrouwen in het continent.

Om het sterftecijfer in Rwanda terug te dringen, neemt de regering van het land later dit jaar Zipline-drones in gebruik. Daardoor kunnen per dag zo’n 150 bezorgingen van bloed naar 21 transfusiefaciliteiten in het westen van het land plaatsvinden.  

Vaccins en behandelingen

Het dronenetwerk in Rwanda richt zich volgens UPS in eerste instantie op het bezorgen van bloedvoorraden. Het plan is om dit initiatief uit de breiden met bezorgingen van vaccins, behandelingen voor HIV/Aids, malaria, tuberculose en andere medicijnen.

De bedrijven verwachten dat het dronesysteem in Rwanda de komende drie jaar duizenden levens redt. Het model moet daarnaast als voorbeeld voor andere landen dienen.

Bron: UPS | Foto: UPS (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)