13-05-2016 10:18 | Door: Chris Thijssen

Duitsland heeft het wegennet voor de Duitse proef met ecocombi’s deze week met ongeveer 900 kilometer uitgebreid.

Dat schrijft Logistiek.nl. De Duitse proef met ecocombi’s, die in januari 2012 van start ging, loopt in dertien deelstaten. Langere en Zwaardere Vrachtautocombinaties (LZV’s), zoals de ecocombi’s ook worden genoemd, mogen en kunnen meer vracht vervoeren dan een gewone vrachtautocombinatie.

Een LZV is maximaal 25,25 meter lang en 60 ton zwaar, in tegenstelling tot een conventionele vrachtwagen die in Nederland maximaal 18,75 lang en 50 ton zwaar mag zijn. Omdat het brandstofverbruik van een LZV nauwelijks stijgt ten opzichte van een gewone combinatie, bespaart een ecocombi bij het transport van goederen tot 30 procent brandstof.

12.000 kilometer proefweg

Met de nieuwe uitbreiding krijgt het wegennet voor de LZV’s in Duitsland een lengte van bijna 12.000 kilometer. Hiervan is 70 procent snelweg. Dat betekent dat bijna 60 procent van alle snelwegen in Duitsland is vrijgegeven voor LZV’s.

Volgens de ondernemersorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) verloopt de proef in Duitsland succesvol. Inmiddels zouden 145 ecocombi’s van 56 bedrijven meedoen. De proef, met een looptijd van vijf jaar, eindigt dit jaar.

Alleen in de deelstaten Berlijn, Rijnland-Palts, Saarland en Noordrijn-Westfalen zijn ecocombi’s (nog) niet toegestaan.

Bron: Logistiek.nl | Foto: public domain