17-05-2016 12:01 | Door: Chris Thijssen

Een volledig elektrische bestelwagen rijdt sinds kort drie keer per dag door Boskoop om kleinere agrobestellingen te transporteren. Dit moet de efficiëntie van de agrologistiek in de regio verhogen.

Sinds maart is de Hub Green Flow Boskoop-Oost geopend om de afzet en transport van kleine partijen te optimaliseren. In navolging daarvan is het bedrijf Hazerswoude Boskoop Transport (HBT) een busroute gestart voor het transport van kleine bestellingen uit de agrosector.

Het initiatief is onderdeel van het project Green Flow Boskoop. Hierin werkt Greenport Boskoop samen met overheid, kwekers en handel aan een duurzame agrologistiek. Het project focust zich op optimalisatie van de logistiek van kleinere bestellingen.

Efficiëntere werkwijze

Hoewel Greenport Regio Boskoop het just-in-time leveren van planten en bomen en snel inspelen op orders als een van zijn krachten ziet, kan deze werkwijze volgens betrokkenen efficiënter.

Zo zouden er nu veel vervoersbewegingen zijn en zouden de kosten, door de verschillende kleinere partijen, per plant toenemen. Veel boomkwekerijbedrijven laten grote bestellingen wegbrengen via collectief transport, maar volgens Greenport Boskoop is er behoefte aan maatwerk voor kleinere vrachten.

HBT speelt daar nu als eerste partij op in met een route voor een elektrische bestelbus. Hierdoor wordt het volgens Greenport Boskoop voor kwekers en handelaren aantrekkelijker om ook kleinere partijen via collectief transport te laten vervoeren.

Bron: Greenport Boskoop | Header-foto: public domain, In tekst-foto: Greenport Boskoop (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)