17-05-2016 14:32 | Door: Chris Thijssen

De Amerikaanse start-up Otto, met oud-medewerkers van onder meer Google, Tesla en Apple, werkt aan de ontwikkeling van een zelfrijdende vrachtwagen.

Dat schrijven verschillende Amerikaanse media. Otto, in januari opgericht in San Francisco, wordt geleid door vijftien voormalige Google-ingenieurs, van wie enkele belangrijk waren bij de ontwikkeling van Googles zelfrijdende auto en kaartprojecten. Hun collega's zijn onder meer afkomstig van Tesla en Apple.

De start-up bouwt sensors, voertuigenhardware en zelfrijdende software, die samen een veilige en schaalbare zelfrijdende oplossing voor de snelweg moeten bieden. De sensors, waaronder camera’s, radar en lasers, bevinden zich bovenop een aangepaste Volvo-truck.

Het computersysteem en de software in de truck maken realtime rijbeslissingen op basis van de sensors. Otto test zijn zelfrijdende vloot op de Californische snelwegen.

Ongelukken terugdringen

In eerste instantie kunnen de vrachtwagens van Otto niet overal volledig zelfstandig rijden. De chauffeur krijgt een melding als hij over een ‘gemakkelijke’ weg rijdt. Die kan vervolgens pauzeren of slapen. Doel hiervan is de hoeveelheid ongelukken waarbij vrachtwagenchauffeurs zijn betrokken, terug te dringen.

In de Verenigde Staten zouden ongeveer 2,6 miljoen langeafstandstrucks op de weg zijn, die worden bestuurd door circa 1,7 miljoen chauffeurs. Volgens Otto waren zij in 2014 betrokken bij meer dan 200.000 ongelukken, waarbij bijna 3.000 personen om het leven kwamen. Door chauffeurs op tijd hun rust te laten pakken, hoopt Otto dit aantal terug te dringen.

Truck platooning

Zelfrijdende trucks zijn niet nieuw; ook andere bedrijven werken aan de ontwikkeling van dit soort voertuigen. Zo namen fabrikanten als Daf, Daimler en Volvo onlangs deel aan de Truck Platooning Challenge, waarbij ze zelfrijdende trucks in een treintje lieten rijden om onder meer brandstof te besparen.

Maar waar veel vrachtwagenbouwers kijken naar nieuwe, toekomstige modellen om de zelfrijdende technologie uit te breiden, is het doel van Otto om ook de bestaande vloot vrachtwagens met zijn systeem uit te rusten. 

Bron: The New York Times, The Verge