30-05-2016 16:28 | Door: Chris Thijssen

Verschillende bedrijven en overheden organiseren dit jaar de Dutch Hyperloop Challenge. Doel is ideeën te verzamelen voor de toepassing van Hyperloop in Nederland en daarbuiten.

Hyperloop is een hogesnelheid-transportsysteem uit de koker van Tesla-baas Elon Musk, waarbij passagiers en goederen in capsules in een vacuüm door een buis worden vervoerd.

Omdat de capsules nauwelijks luchtweerstand ondervinden, zijn theoretische snelheden tot 1.200 kilometer per uur te behalen. Een trip van Amsterdam naar Parijs zou via de Hyperloop dus slechts een half uur in beslag nemen.

Maatschappelijke impact en economische groei

De Dutch Hyperloop Challenge, onderdeel van de Hyperloop One Global Challenge, ziet Hyperloop als een ‘spannend nieuw concept’ voor het vervoer van goederen en mensen met vliegtuigsnelheid. De toepassing van het systeem blijft echter een belangrijke uitdaging, stelt de organisatie.

De challenge vraagt dan ook om ideeën die zich richten op de toepassing van Hyperloop, op de maatschappelijke impact en op economische groei.

De organisatie, bestaande uit onder meer het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de Topsector Logistiek, Rijkswaterstaat, de gemeente Amsterdam, Connekt, KPN, Capgemini en Lean & Green, roept verschillende mensen op een idee in te zenden, van studenten en wetenschappers tot bedrijven en maatschappelijke organisaties.

Hyperloop One Global Challenge

Ideeën worden beoordeeld op relevantie voor de ontwikkeling van logistiek en/of voor passagiersvervoer, op economische haalbaarheid en op creativiteit. Ideeën insturen kan vanaf 27 mei tot 24 juni.

De winnende Nederlandse inzending, die wordt geselecteerd in augustus, mag als officiële Nederlandse inzending deelnemen aan de Hyperloop One Global Challenge.

Investering van Franse spoorwegmaatschappij

Verschillende bedrijven hebben hun interesse getoond in Hyperloop. Zo investeerde de Franse spoorwegmaatschappij SNCF onlangs een onbekend bedrag in het bedrijf Hyperloop One. Het bedrijf houdt zijn tweede investeringsronde, waarmee het in totaal $ 80 mln wil ophalen.

Bron: Dutch Hyperloop Challenge | Foto: Hyperloop One Global Challenge (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)