02-06-2016 07:43 | Door: Chris Thijssen

Een nieuwe concepttruck van Volvo Trucks verbruikt 30 procent minder brandstof. Dat is te danken aan een aerodynamisch ontwerp en een lager leeg gewicht.

Volgens Volvo Trucks is er bij de nieuwe Volvo Concept Truck sprake van een 40 procent hogere aerodynamische efficiëntie. Dat is gunstig voor zowel de trekker als de trailer, stelt de fabrikant.

"We hebben de gehele combinatie aangepast en zoveel mogelijk geoptimaliseerd voor een betere aerodynamica. We maken bijvoorbeeld gebruik van camera's in plaats van buitenspiegels. Dit verlaagt de luchtweerstand, zodat er minder energie nodig is voor de aandrijving van de truck", zegt Åke Othzen, Chief Project Manager bij Volvo Trucks.

Volvo Truck

2 ton lichter

Naast de aerodynamische verbeteringen is het conceptvoertuig voorzien van nieuw ontwikkelde banden met een lagere rolweerstand. De trailer weegt daarnaast 2 ton minder dan de referentietrailer, wat een lager brandstofverbruik of een hoger laadvermogen tot gevolg heeft. Ook is de aandrijflijn verbeterd.

De Volvo Concept Truck is het resultaat van een vijfjarig onderzoeksproject dat Volvo met steun van de Zweedse Energy Agency uitvoerde. Doel hiervan is een efficiëntieverbetering van 50 procent in het internationaal transport.

Onderzoeksproject

Het nieuwe conceptvoertuig, dat in het najaar van 2015 is getest op de Zweedse weg, is uitsluitend bedoeld voor het onderzoeksproject en komt niet op de markt. Een aantal aerodynamische eigenschappen is echter al geïmplementeerd op verschillende voertuigen van Volvo Trucks. In de toekomst verwacht de truckbouwer meerdere oplossingen toe te passen.

Bron: Volvo Trucks | Foto: Volvo Trucks (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)