08-06-2016 07:04 | Door: Chris Thijssen

Holland Container Innovations (HCI) krijgt voor de commercialisatie van zijn inklapbare containers € 2,5 mln subsidie uit het Europese innovatieprogramma Horizon 2020.

HCI, een spin-off van de TU Delft, maakt inklapbare containers. In gevouwen toestand nemen deze 4Fold-containers een kwart van de ruimte in van een normale zeecontainer. Volgens de start-up betaalt deze volumebesparing zich uit tijdens het verladen, opslaan en vervoeren van lege containers.

Het vervoeren van lege containers kost de transportwereld circa € 25 mrd per jaar, stelt HCI. Bovendien stoot deze bezigheid volgens de start-up onnodig veel CO2 uit. Simon Bosschieter, een van de grondleggers van HCI, zei eerder in een uitzending van DuurzaamBV Radio dat transporteurs met de 4Fold-containers gemiddeld 15 procent op brandstof kunnen besparen."

Bosschieter verwacht dan ook dat de 4Fold-containers een ‘ware revolutie’ in de internationale transportsector zullen bewerkstelligen. “Ondanks de uitdagingen voor de wereldeconomie blijft leegtransport van containers een enorme kostenpost”, zegt Bosschieter. “Kosten moeten omlaag en de globale vraag naar CO2-reductie blijft toenemen. HCI kan het verschil maken.”

‘Grootschalige demonstratie’

Met de subsidie van het mkb-instrument uit het programma Horizon 2020 wil HCI de marktintroductie van de inklapbare container versnellen. Bosschieter: “Om de logistieke sector verder te overtuigen van de toegevoegde waarde van 4Fold is een grootschalige demonstratie noodzakelijk. Dit opent deuren voor ons innovatieve product.”

Het mkb-instrument van Horizon 2020 richt zich op innovatieve en internationaal georiënteerde bedrijven met een groeiambitie. Het instrument ondersteunt de ontwikkeling van innovatieve oplossingen en het verkennen van nieuwe markten.

Bron: Holland Container Innovations | Foto: Holland Container Innovations (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)