10-06-2016 12:06 | Door: Chris Thijssen

Een proef met gebundelde spoortransporten heeft Samsung en Sabic zo’n acht maanden na de start op verschillende vlakken besparingen opgeleverd.

Dat zegt Robert van der Waal, director logistics operations van Samsung tegen SpoorPro. Samsung heeft meerdere fabrieken in Hongarije en Slowakije, van waaruit Europese distributiecentra in Noord-Brabant worden bevoorraad. Sabic, een Saoedisch chemiebedrijf, heeft een fabriek in Bergen op Zoom.

Vorig jaar kwamen de managers van beide bedrijven tot de ontdekking dat Sabic toeleverancier was van Samsung in Hongarije en andere locaties in Oost-Europa. De bedrijven vervoerden containers onafhankelijk van elkaar over de weg. Het idee ontstond om de stromen op elkaar af te stemmen en gezamenlijk alternatieve, milieuvriendelijke vervoersmodaliteiten in te zetten.

Initiatief NewWays

Inmiddels vervoeren de bedrijven de transportstromen meerdere malen per week per spoort tussen Noord-Brabant en Hongarije/Slowakije. Het gaat om zo’n duizend containers per jaar.

De samenwerking tussen Samsung en Sabic startte vanuit NewWays, een initiatief van onder anderen Van der Waal. Aanleiding voor dit platform is de toenemende druk van transport over de weg, de noodzaak om CO2-uitsoot terug te dringen en het chauffeurstekort door vergrijzing.

CO2-reductie

“Spoorvervoer is een goed en duurzaam alternatief, maar is voor Samsung relatief duur omdat wij niet altijd voldoende ruimte hebben. Wij zijn daarom samen met andere verladers de mogelijkheden gaan onderzoeken om ladingen te bundelen”, zegt Van der Waal tegen SpoorPro.

Volgens de director kunnen de bedrijven door de bundeling 8 procent besparen op de ritten naar Slowakije en 1 procent op de ritten naar Hongarije. Naast de lagere transportkosten heeft het vervoer per spoor ook het voordeel dat containers 1 tot 2 weken op de terminal in Tilburg kunnen laten staan.

“Tegen een vrachtwagenchauffeur kun je moeilijk zeggen dat hij maar een hotel moet zoeken”, zegt Van der Waal. “Een ander voordeel is dat onze payloads omhoog zijn gegaan. We kunnen over het spoor meer pallets vervoeren.” De nieuwe werkwijze levert volgens de director een ‘enorme CO2-reductie’ op.

Spoorverbinding naar Ricoh

Volgens Van der Waal is Samsung ook op zoek naar samenwerkingen met andere bedrijven. Zo onderzoekt het bedrijf in samenwerking met Ricoh en een andere partij of er een spoorverbinding naar China kan worden opgezet.

Bron: SpoorPro, NewWays | Foto: public domain