14-06-2016 09:01 | Door: Chris Thijssen

De Hogeschool van Amsterdam (HvA), Evo en LeanCargo Consultancy onderzoeken in opdracht van Connekt hoe bevoorrading in de Amsterdamse Oude Pijp duurzamer kan plaatsvinden.

Dit gebeurt in samenwerking met de gemeente Amsterdam en Stadsdeel Zuid. Doel van het onderzoek is om de kenmerken van de bevoorrading in de Oude Pijp in kaart te brengen. In dit gebied, waar wordt gewerkt en gewoond, leidt de noodzakelijke bevoorrading van winkels, horeca en andere bedrijven tot overlast.

Er is volgens de onderzoekers gebrek aan doorstroming en sprake van geluid- en stankoverlast. Het slimmer en schoner organiseren van de bevoorrading in de wijk moet leiden tot een betere bereikbaarheid en een beter leefklimaat.

Elektrisch vervoer

Om de huidige situatie in kaart te brengen, verzamelen de onderzoekers tot en met juli data bij ontvangers, leveranciers, vervoerders en aannemers. Zij krijgen vragen over de frequentie van leveringen in het onderzoeksgebied en de kenmerken van het transport, zoals het voertuigtype en de herkomst

De resultaten, die naar verwachting in augustus beschikbaar zijn, vormen het startpunt voor de ontwikkeling van oplossingen. Denkbare oplossingen zijn de inzet van Lichte Elektrische Vrachtvoertuigen, goederenuitgiftepunten, vervoer over water en gezamenlijke inkoop.

Bron: Hogeschool van Amsterdam | Foto: Franklin Heijnen, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)