15-06-2016 10:48 | Door: Chris Thijssen

Het Amerikaanse bedrijf Nikola Motor Company zegt $ 2,3 mrd aan reserveringen te hebben ontvangen voor de semi-elektrische truck die het bedrijf ontwikkelt. Meer dan 7.000 mensen plaatsen een order met aanbetaling.

In mei kondigde Nikola Motor Company aan een semi-elektrische truck te gaan lanceren. De 2.000 paardenkracht tellende Nikola One is voorzien van accu’s met 32.000 lithium-ion-cellen, die gezamenlijk een capaciteit van 320 kilowattuur hebben. De accu’s worden automatisch opgeladen door een speciale turbine aan boord van de truck. De vrachtwagen zou ook via het stroomnet kunnen worden opgeladen. Het volledig elektrische bereik komt op ruim 300 kilometer.

De turbine draait op gecomprimeerd aardgas, dat wordt opgeslagen in een tank met een inhoud van meer dan 550 liter. Hiermee kan een truck ruim 1.900 kilometer rijden zonder te stoppen om te tanken of te laden. Nikola Motor Company wil het eerste prototype van de truck op 2 december tonen in Salt Lake City.

Elektrische truck

$ 4.000 tot $ 5.000 per maand

Geïnteresseerden kunnen een bestelling plaatsen door $ 1.500 dollar in te leggen. Het bedrag dat Nikola Motor Company daadwerkelijk heeft binnengehaald, is dus ongeveer $ 10,5 mln. Bij het geclaimde bedrag van $ 2,3 mrd gaat het bedrijf uit van de totale kosten van de trucks.

De trucks worden afgezet via een leaseprogramma dat $ 4.000 tot $ 5.000 per maand kost, afhankelijk van de truckconfiguratie en andere opties.

“Wij geloven dat we marktleiders, zoals Daimler, Paccar, Volvo en Navistar, zullen verslaan in verkopen in de komende twaalf tot vierentwintig maanden”, zegt Trevor Milton, oprichter en CEO van Nikola Motor Company. Volgens hem zijn verschillende Amerikaanse topdealers geïnteresseerd om de semi-elektrische truck in hun aanbod op te nemen.

Bron: Nikola Motor Company | Foto’s: Nikola Motor Company (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)