16-06-2016 15:26 | Door: Chris Thijssen

Pakketbezorger DHL zoekt mensen en bedrijven die innovatieve robotica en duurzame oplossingen voor het bedrijf kunnen ontwikkelen. Daartoe organiseert het bedrijf een challenge.

DHL nodigt Universiteiten, studenten, bedrijven en alle andere personen uit de hele wereld uit om mee te doen. Het bezorgbedrijf vraagt deelnemers om ideeën te bedenken op het gebied van duurzame logistiek of robotica. 

De eerste challenge is de Fair and Responsible Challenge, waarmee DHL mikt op de ontwikkeling van duurzame logistieke oplossingen. Het bedrijf zegt te zoeken naar originele ideeën en innovatieve logistieke businessmodellen op het gebied van onder meer de circulaire economie of eerlijke handel en productie. Ideeën kunnen variëren van nieuwe producten en diensten tot een nieuw verpakkingsconcept, stelt DHL.

Zelfrijdende bezorgkar

Met de tweede uitdaging, de Robotics Challenge, streeft het bedrijf naar de ontwikkeling van een prototype van een zelfrijdend bezorgkarretje, dat het personeel tijdens de last mile-bezorging autonoom kan ondersteunen. “Onze collega’s kampen met een toenemend aantal pakketten die moeten worden bezorgd”, zegt Bill Meahl, CCO van DHL.

“Omdat onze koeriers deze volumes handmatig door de straten moeten vervoeren, moedigen we concepten die onze medewerkers hierbij ondersteunen aan.” DHL stelt dat de prototypes in staat moeten zijn om typische stedelijke gebieden en op het platteland op looptempo te doorkruisen en om tegelijkertijd pakketjes te dragen.

Pilot

Uiteindelijk komen er uit elke challenge drie finalisten, die hun idee presenteren op de DHL Innovation Day op 17 november in het Innovation Center van het bedrijf in het Duitse Troisdorf. De twee winnaars ontvangen een geldprijs van € 20.000. Daarnaast bekijkt DHL met hen de mogelijkheden om de ideeën te vertalen naar een gezamenlijke pilot.

DHL is al langer op zoek naar slimme en duurzame transportmethodes. Zo testte het bedrijf begin dit jaar in de Beierse Alpen de bezorging van pakketjes door een onbemand vliegtuigje. De zogeheten ‘parcelcopter’ bleek in staat de pakketjes bijna vier keer sneller te bezorgen dat een auto.

Bron: DHL | Foto: DHL (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)