22-06-2016 16:07 | Door: Chris Thijssen

De Britse supermarktketen Sainsbury’s zegt als eerste ter wereld een koeltruck in gebruik te nemen die draait op een door vloeibare stikstof aangedreven motor. Dit leidt volgens de retailer tot een significante CO2-reductie.

Deze motor, geleverd door Dearman, vervangt de traditionele dieselmotor die doorgaans wordt gebruikt om een truck te koelen. Tijdens een 3 maanden durende pilot moet de truck volgens Sainsbury’s de CO2-uitstoot met 1,6 ton verminderen. Dat is het equivalent van meer dan 14.500 kilometer afleggen in een moderne familieauto.

Daarnaast moet de truck tijdens de pilot 37 kilo stikstofoxiden en 2 kilo fijnstof besparen in vergelijking met een dieselsysteem. De truck wordt gedurende de proef ingezet tussen het Waltham Point-distributiecentrum van Sainsbury’s en winkels in en rond Londen.

Sainsbury's

Emissievrije koeling

Veel conventionele koelwagens vereisen twee dieselmotoren: één om het voertuig aan te drijven en één voor de koelunit. Dearman heeft de motor voor de koelunit vervangen door een systeem dat de snelle expansie van vloeibare stikstof gebruikt voor de levering van emissievrije energie en koeling.

“Als een van de grootste retailers in Groot-Brittannië erkennen we het belang van het terugdringen van uitstoot”, zegt Paul Crewe, head of sustainability van Sainsbury’s, in een persbericht. “Daarom werken we hard aan het verminderen van CO2-uitstoot met 30 procent tussen 2005 en 2020. Deze pilot met Dearman is slechts een van de innovaties die we hebben geïntroduceerd om dichter bij dit doel te komen.”

In 2013 bewees Sainsbury’s zich ook al als koploper op het gebied van koeling, toen het bedrijf na een pilot het eerste bedrijf was dat CO2 als een natuurlijk koudemiddel inzette. Inmiddels rijden er drie koeltrucks met deze methode op de weg.

Bron: Sainsbury’s | Infographic: Robin de Boer | Foto: Sainsbury’s (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)