22-06-2016 12:15 | Door: Chris Thijssen

De Duitse spoorvervoerder DB Cargo start nog dit jaar een proef met een zelfrijdende trein op de Betuweroute. ProRail bereidt de test voor.

Dat meldt Omroep Gelderland. In eerste instantie blijft de machinist nog aanwezig in de cabine van de treinen, die DB Cargo nu al op de Betuweroute gebruikt. De machinist moet volgens het bedrijf kunnen ingrijpen wanneer nodig.

Veiligheidssysteem

“Qua techniek kan het. Het is nu alleen de vraag onder welke voorwaarden”, zegt Jaap Eikelboom, woordvoerder van ProRail, tegen Omroep Gelderland. “Er rijden natuurlijk veel meer treinen. Zo meteen is het het drukste spoor van Nederland.”

DB Cargo kiest onder meer voor een proef op de Betuweroute omdat het spoor op deze route met het European Rail Traffic Management System (ERTMS)-veiligheidssysteem is uitgerust. Dit systeem maakt het spoor veiliger, doordat het de trein niet harder laat rijden dan is toegestaan en het voertuig automatisch afremt als dat nodig is. Daarnaast verkleint ERTMS de kans dat een trein door een rood sein rijdt.

Mogelijke start na de zomer

Wanneer de test plaatsvindt, is nog niet bekend. Tegen NRC Handelsblad zegt DB Cargo dat de start al in november kan zijn. Een woordvoerder van ProRail zegt tegen de krant dat ‘na de zomer’ een optie is.

Onlangs kondigde ook de Deutsche Bahn aan over circa 5 jaar autonome treinritten te willen uitvoeren. Het Duitse spoorwegbedrijf is al gestart met de eerste proefprojecten.

Bron: Omroep Gelderland, NRC Handelsblad | Foto: Rob Dammers, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)