29-06-2016 10:21 | Door: Chris Thijssen

Het Britse transportbedrijf Rolls-Royce verwacht in 2020 de autonome goederenschepen te introduceren. Het bedrijf heeft een strategie uitgelijnd voor de implementatie van dit soort schepen.

De schepen die Rolls-Royce voor ogen heeft, hebben geen bemanning aan boord, maar worden aangestuurd door mensen op het land. Vanuit een speciale controlekamer houden zij elk aspect van het schip in de gaten, ondersteund door virtual reality-beelden en drones.

Hiermee wordt het mogelijk om meerdere schepen door slechts één persoon te laten besturen. Zo behoren bemanningstekorten tot het verleden.

Zuiniger en efficiënter

Daarnaast wordt leefruimte voor bemanning op de schepen overbodig, waardoor er meer ruimte beschikbaar is voor lading. Zo kunnen schepen een grotere hoeveelheid goederen vervoeren. Daarnaast kunnen schepen aerodynamischer worden ontworpen, waardoor ze zich zuiniger door het water kunnen bewegen.

Een ander voordeel is volgens Rolls-Royce dat de schepen veiliger en efficiënter worden, omdat menselijke fouten worden uitgebannen.

Coördinerend systeem

Hoewel het concept van autonome schepen futuristisch lijkt, ontwikkelde Rolls-Royce eerder al een vergelijkbaar schip. De Stril Luna, zoals dit schip heet, is al uitgerust met een systeem dat alle apparatuur coördineert.

De producent wil in 2020 de eerste op afstand bestuurbare schepen lanceren. Vervolgens varen autonome schepen binnen twintig jaar over de zeeën, verwacht Rolls-Royce.

Bekijk hier hoe de autonome schepen volgens Rolls-Royce in de toekomst over zee varen:

Foto en illustratie: Rolls-Royce (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)