14-07-2016 10:29 | Door: Chris Thijssen

ViriCiti, een online platform dat de prestaties van commerciële elektrische voertuigen verhoogt, krijgt € 700.000 aan financiering. Dat bedrag ontvangt de start-up van Mainport Innovation Fund II, bestaande uit KLM, Schiphol, TU Delft, Havenbedrijf Amsterdam en NS, en Breesaap Green Link.

ViriCiti ontwikkelt een cloud-based monitoringsysteem waarmee elektrische bussen en trucks verder rijden, vaker kunnen worden ingezet en betrouwbaarder functioneren tegen lagere kosten. De investering volgt op de snelle uitbreiding van ViriCiti in Europa en de Verenigde Staten, waarbij de start-up de elektrische vloten van grote spelers – zoals BYD, Schiphol, Qbuzz en VDL – voorzien van zijn systeem.

Het platform is actief bij vervoerders in twaalf verschillende landen. De investering zal worden gebruikt om de internationale uitbreiding te versnellen, wat nodig is om de toenemende vraag in de snelgroeiende markt bij te houden.

Elektrische trucks

Volgens ViriCiti zijn nauwkeurigheid en beschikbaarheid in het openbaar vervoer en de logistiek van groot belang. Het platform van de start-up verzamelt grote hoeveelheden data van elektrische voertuigen, zoals bussen en trucks, en vertaalt deze informatie naar bruikbare inzichten voor vervoerders, busfabrikanten en ov-organisaties.

Deze inzichten moeten de prestaties van het voertuig verhogen, een nauwkeurigere planning mogelijk maken en helpen bij preventief onderhoud. Zodoende wordt de algehele operatie van de elektrische voertuigen beter, wat leidt tot een hogere inzet van elektrische voertuigen en uiteindelijk tot een verduurzaming van transport en logistiek, stelt ViriCiti.

Innovatie in transport

Volgens Thijs Gitmans, fund manager Mainport Innovation Fund II, sluit ViriCiti ‘perfect’ aan bij de ambitie van het fonds: de innovatie in transport, logistiek en luchtvaart versnellen.

“Vanaf onze eerste ontmoeting met het team hebben ze indruk gemaakt met hun kennis van de branche en hun vermogen om deals met vooraanstaande internationale spelers te sluiten in de vroege dagen van een snelgroeiende markt. We zijn trots om ViriCiti te steunen in hun wereldwijde missie”, zegt Gitmans in een persbericht.

Bron: ViriCiti | Foto: ViriCiti (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)