25-07-2016 16:26 | Door: Chris Thijssen

De start-up We4Sea heeft een slimme tool ontwikkeld om het brandstofverbruik van zeeschepen te verminderen. Zo wil de start-up de CO2-uitstoot van de scheepvaart met 100 miljoen ton per jaar terugdringen.

De Nederlandse start-up We4Sea maakt daarvoor gebruik van bestaande apparatuur aan boord van een schip, zoals de reisgegevensrecorder (VDR) en sensoren. Op basis van de gegevens die daaruit voortkomen, meet de tool van de start-up de brandstofefficiëntie.

Vervolgens zet We4Sea simulatiesoftware in om het effect van bepaalde aanpassingen op het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot te bekijken. Aanpassingen zijn bijvoorbeeld een nieuwe schroef of het aanpassen van de vaarsnelheid.

CO2-reductie van 100 miljoen ton

In 2019 wil de start-up zo vijfhonderd schepen monitoren. Dat zou de CO2-uitstoot met 100 miljoen ton per jaar moeten verminderen, stelt We4Sea. Dat staat volgens het bedrijf gelijk aan de uitstoot van circa 12,5 miljoen Nederlandse huishoudens.

Om de mogelijkheden van hun tool te onderzoeken, namen We4Sea-oprichters Dan Veen en Michiel Katgert vorig jaar deel aan het LaunchLab van Port Innovation Lab. Deze samenwerking tussen Yes!Delft en het Havenbedrijf Rotterdam helpt havengerelateerde start-ups met de verdere ontwikkeling en uitvoering van hun ideeën.

De start-up is doorgegroeid naar het incubatieprogramma van Yes!Delft. Volgens het Havenbedrijf Rotterdam hebben twee grote ondernemingen zich al gecommitteerd aan de tool van We4Sea, nog voordat in oktober de demo van de tool is afgerond.

Bron: Havenbedrijf Rotterdam | public domain