26-07-2016 09:31 | Door: Chris Thijssen

VDL Groep in Eindhoven werkt aan de ontwikkeling van elektrische vrachtwagens. De trucks zijn vooral bedoeld voor gebruik in de stad.

Dat schrijven verschillende media. De trucks, met een actieradius van circa 100 kilometer, zijn vooral geschikt voor onder meer de bevoorrading van supermarkten.

Eind 2017 moeten de eerste grote 37-tons vrachtwagens klaar zijn. Daarna volgen kleinere 18-tons trucks en andere bedrijfsauto’s. Naar verwachting is rond de komende jaarwisseling het eerste prototype klaar. Voor het ontwerp gebruikt VDL Groep het chassis en cabines van Daf.

Regelgeving elektrisch vervoer

VDL, dat ook elektrische bussen ontwikkelt, speelt met de ontwikkeling van elektrische voertuigen in op de regels die vereisen dat stadsbussen binnen tien jaar emissievrij rijden. Het bedrijf verwacht deze regelgeving binnenkort ook voor vrachtwagens. “We kunnen een groot deel van de ontwikkeling uit het bussensegment ook gebruiken voor vrachtwagens”, zegt Menno Kleingeld, projectleider van VDL Groep, tegen Nu.nl.

Dat VDL Groep de ontwikkeling van elektrische bussen en vrachtwagens serieus neemt, blijkt uit de recente start van het bedrijf V-Storage, dat VDL samen met Scholt Energy Control oprichtte. Hiermee gaan de innovatietakken van beide bedrijven onder meer oude batterijen van bussen hergebruiken om daarmee grote batterijsystemen te vormen voor energieopslag.

Elektrische vrachtwagens van Elon Musk

VDL is niet de enige die werkt aan de ontwikkeling van elektrische vrachtwagens. Zo maakte Tesla-CEO Elon Musk vorige week bekend elektrische bussen en vrachtwagens te gaan maken. De eerste modellen worden naar verwachting in 2017 gepresenteerd. Het gebruik van elektrische vrachtwagens zou de transportkosten volgens Musk verlagen.

Proef met elektrisch transport in Zweden

Daarnaast loopt in Zweden de eerste proef met volledig elektrische trucks op de openbare weg die worden aangedreven door een bovenleiding. De deelnemende Scania-trucks vervoeren goederen over dit 2 kilometer lange stuk weg.

Het Amerikaanse bedrijf Nikola Motor Company ontwikkelt een semi-elektrische truck. Meer dan zevenduizend mensen plaatsen onlangs een order met aanbetaling, wat het bedrijf $ 2,3 mrd aan reserveringen opleverde.

Bron: Nu.nl | Foto: tup wanders, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)