28-07-2016 13:41 | Door: Chris Thijssen

Daimler heeft het prototype van een elektrische Mercedes-vrachtwagen gepresenteerd. De volledig elektrische truck heeft een bereik van 200 kilometer.

Zoals zijn naam al doet vermoeden, is de Mercedes-Benz Urban eTruck met name geschikt voor het maken van korte ritten in steden. De truck heeft een totaal toegestaan laadvermogen van 26 ton. Dit betekent volgens Daimler dat zware voertuigen in de toekomst ook deel kunnen uitmaken van de stadslogistiek zonder CO2 uit te stoten of veel lawaai te maken.

De fabrikant denkt dat het mogelijk is de technologie aan het begin van de het volgende decennium op de markt te brengen.

elektrische vrachtwagen

Elektrische vrachtwagen

“Elektrische aandrijvingssystemen werden tot voor kort zeer gelimiteerd in trucks gebruikt. Tegenwoordig ontwikkelen kosten, prestaties en laadtijden zich zo snel dat er een trendomslag gaande is in de distributiesector: de tijd is rijp voor de elektrische vrachtwagen”, zegt Wolfgang Bernhard, verantwoordelijk voor Daimler trucks & buses.

“Onze lichte truck Fuso Canter E-Cell is sinds 2014 veelvuldig door klanten getest. Met de Mercedes-Benz Urban eTruck elektrificeren we het zwaar transport-segment naar 26 ton”, vervolgt Bernhard. “We streven ernaar elektrisch rijden net zo systematisch te vestigen als autonoom en connected rijden.”

VDL Groep en Elon Musk

Afgelopen week kondigde ook VDL Groep aan te werken aan de ontwikkeling van elektrische vrachtwagens voor stadsdistributie. Eind 2017 moeten de eerste grote 37-tons vrachtwagens klaar zijn. Daarna volgen kleinere 18-tons trucks en andere bedrijfswagens.  

Maar ook Tesla-CEO Elon Musk wil elektrische vrachtwagens en bussen gaan maken. Musk denkt de eerste 2017 te presenteren. Het gebruik van elektrische vrachtwagens zou de transportkosten volgens Musk verlagen.

Bron: Daimler | Foto’s: Daimler (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)