19-08-2016 13:30 | Door: Hidde Middelweerd

In Helsinki rijden binnenkort twee volledig zelfrijdende bussen rond. Finland kent gek genoeg geen wet dat een voertuig altijd een bestuurder moet hebben. Dit maakt het land de uitgelezen locatie om zelfrijdende voertuigen te testen.

Mocht de testperiode van een maand succesvol zijn, dan breidt de Finse hoofdstad haar vloot van zelfrijdende bussen wellicht uit.

Elektrische bus

De Wepod, zoals de elektrische bus heet, is ontwikkeld door EasyMile en kan maximaal 10 passagiers vervoeren. Eerder werden de elektrische bussen al getest in Vantaa, een andere stad in Finland, waar ze een vaststaand traject aflegden. In Helsinki zullen ze zich voor het eerst in echte verkeerssituaties mengen.

Echt gevaarlijk wordt dit waarschijnlijk niet. De Wepods hebben namelijk een maximale snelheid van 10 kilometer per uur. Vanwege deze lage snelheid is het onwaarschijnlijk dat ze het reguliere openbaar vervoer in de toekomst vervangen. Projectleider Harri Santamala verwacht wel dat de zelfrijdende bussen kunnen dienen als aanvulling op het bestaande openbaar vervoer in de hoofdstad.

Zelfrijdend

Eerder dit jaar werd een soortgelijk busje al getest in Wageningen, waar het een vast traject tussen station Ede-Wageningen en Wageningen University aflegde. Ook in Appelscha rijden Wepod-busjes rond. In Nijmegen start men in 2017 hoogstwaarschijnlijk een pilot met zelfrijdende bussen.