25-08-2016 09:30 | Door: Hidde Middelweerd

Caterpillar Trains kunnen in de toekomst zomaar eens metrovervoer gaan vervangen. Het idee won onlangs de wereldwijde Climate CoLab competitie, georganiseerd door het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Het liet daarbij 500 andere duurzame innovaties achter zich.

In een notendop: Caterpillar Trains, ofwel C-Trains, zijn lichtgewicht treincabines die zowel op als onder een treinspoor kunnen rijden. Vandaar de naam Caterpillar Trains (rupstreinen, red.). De compacte C-trains zijn volledig elektrisch en kunnen een snelheid van 100 kilometer per uur bereiken.

Treinspoor

Het treinspoor rust op een frame van gebogen palen, wat een stuk goedkoper is dan het netwerk dat metrovervoer vereist en een stuk minder ruimte inneemt. Sterker nog, een netwerk van C-trains kost slechts één vijftiende van een conventioneel metrosysteem, claimt bedenker Ashwani Kumar Upadhyaya.

Daarnaast kan het netwerk boven bestaande wegen geïnstalleerd worden. Dit betekent dat een dergelijk netwerk veel minder ruimte inneemt en bijna elk deel van een stad kan bereiken. “Boven elke straat die ten minste 5 meter breed is, kunnen C-trains rijden”, zegt Upadhyaya tegenover The Indian Express.

Opslag

Upadhyaya wil de treinen zo ontwerpen dat ze op elkaar gestapeld kunnen worden. Op die manier is er veel minder ruimte nodig voor opslag van de treincabines. Het zou de eerste vorm van verticale opslag binnen de transportsector zijn, volgens de Indiase ingenieur.

Toekomstmuziek

Vooralsnog is de C-train niet meer dan een idee. “Laten we hopen dat het niet bij een idee blijft, maar dat we binnenkort een prototype kunnen testen”, besluit Upadhyaya.

Bron: Climatecolab.org, The Indian Express | Foto; Climate CoLab