27-08-2016 09:00 | Door: Hidde Middelweerd

Een nieuwe technologie van Stratasys, wereldleider op het gebied van 3D-printen, maakt het mogelijk om veel grotere objecten te printen. “We praten nu over objecten van meters in plaats van centimeters”, zegt Rich Garrity, directeur van Stratasys in Amerika.

De nieuwe technologie van Stratasys maakt eigenlijk maar één aanpassing aan de bestaande 3D-printtechnologie. Waar objecten normaliter horizontaal worden geprint, gebeurt dit bij de nieuwe technologie verticaal. Dit maakt het mogelijk om objecten van bijna onbeperkte grootte te printen.

Op deze manier worden voorwerpen, met dezelfde kwaliteit als producten die volgens traditionele methodes vervaardigd worden, stukken sneller en goedkoper geproduceerd.

Vliegtuigen

De technologie biedt nieuwe mogelijkheden in de auto- en vliegtuigindustrie. Zo is het nu mogelijk om volledige interieurs van vliegtuigen te maken, die heel simpel toegespitst kunnen worden op de wensen van een luchtvaartmaatschappij. “Dit wordt een gamechanger”, zegt Teresa Finchamp, director of operations van Boeing’s afdeling van nieuwe technologieën.

Stratasys wil nog geen uitspraken doen over wanneer de nieuwe technologie op commerciële schaal wordt uitgerold.

Auto-industrie

Of deze nieuwe 3D-printtechnologie ook in de auto-industrie een rol van waarde kan spelen, is vooralsnog onzeker. Het is namelijk nog maar de vraag of 3D-printers de efficiëntie van huidige fabricagemethoden kunnen evenaren.

Daarnaast moet nog blijken of 3D-printers in staat zijn om auto-onderdelen te produceren die robuust genoeg zijn en lang genoeg mee gaan.

Bron: Stratasys | Foto: Stratasys