29-08-2016 07:50 | Door: Hidde Middelweerd

De Deense startup Spiri ontwikkelt momenteel een on-demand carpoolservice. Wat Spiri speciaal maakt, is dat de startup zijn eigen vloot elektrische auto’s beschikbaar stelt voor deze service.

Spiri start waarschijnlijk in 2017 met de carpoolservice. Klanten kunnen gratis gebruik maken van de auto’s, mits ze niet te beroerd zijn om onderweg ook wat mensen op te pikken en af te zetten.

Lift

Het werkt als volgt: klanten van Spiri kunnen als bestuurders in de auto stappen, in ruil voor gratis ritjes met de elektrische auto’s die de Deense startup beschikbaar stelt. Klanten die de bestuurder oppikt, betalen een vergoeding die vergelijkbaar is met de prijs van een ritje met de bus of metro.

Elektrische auto’s

De elektrische auto’s die Spiri beschikbaar stelt, beschrijft de startup als ‘ultralicht en volledig elektrisch’.  De auto’s van Spiri beschikken maar over 25 procent van de onderdelen van een normale auto. Doordat de auto’s zo licht zijn, zijn ze ook een stuk energie-efficiënter (50 procent meer) dan andere elektrische auto’s die momenteel op de markt zijn.

De Deense startup heeft de elektrische auto in eigen huis ontwikkeld en werkte daarvoor samen met ingenieurs van Tesla, Aston Martin, BMW, DriveNow en Rimac. Spiri zal de auto op 20 september onthullen tijdens de TechBBQ, een Deense tech-conferentie.

Zelfrijdende auto’s

De carpoolservice, die in 2017 van start moet gaan, is slechts stap één in de ambities van Spiri. In hetzelfde jaar hoopt Spiri al tests te starten met zelfrijdende auto’s. 

Bron: Techcrunch | Foto: Moyan Brenn via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)