03-09-2016 09:00 | Door: Hidde Middelweerd

We zien ze tegenwoordig nooit meer, behalve misschien in films over de Tweede Wereldoorlog: zeppelins. De imposante luchtschepen zijn echter bezig aan een comeback.

Ten minste negen bedrijven werken momenteel aan de ontwikkeling van functionele zeppelins. En het Amerikaanse ministerie van Defensie investeerde in de afgelopen vijtien jaar meer dan $ 1 mrd in de ontwikkeling van de luchtschepen. Ook Rusland ziet wel heil in zeppelins. Het land investeert $ 240 mrd in nieuwe vervoersverbindingen van en naar Siberië en zeppelins gaan daar waarschijnlijk een belangrijke rol in spelen.

Eerder dit jaar maakte de imposante Airlander 10 voor het eerst een testvlucht. Daarnaast lanceerde een logistiek bedrijf in Alaska deze week ook een zeppelin, om afgelegen gebieden in de Amerikaanse staat te bereiken.

Een goede ontwikkeling, want zeppelins zijn een duurzame vorm van transport.

Vrachtvervoer

Met een topsnelheid van 140 kilometer per uur zijn zeppelins niet bijzonder geschikt voor personenvervoer. Ze kunnen echter wel een rol spelen in het vervoeren van vracht. Zeppelins zijn namelijk beduidend sneller dan vrachtschepen en kunnen bijna 10.000 kilo vervoeren.

Nu is de capaciteit van een Boeing 747 stukken groter, maar zeppelins hebben andere voordelen. Zo zijn er momenteel zeppelins in ontwikkeling die drie weken in de lucht kunnen blijven. Daarnaast hebben ze geen startbanen of vliegvelden nodig om op te stijgen en te landen.

Zeppelins zijn dan ook de uitgelezen manier om geïsoleerde samenlevingen te bereiken. Denk hierbij aan een dorp dat afgesloten is van de rest van de wereld door een overstroming of een booreiland in Alaska.

Duurzaam

Wat zeppelins echt onderscheidt van andere vormen van vrachtvervoer, zijn de ecologische voordelen. Zeppelins gebruiken brandstof namelijk stukken efficiënter dan vliegtuigen. Daarnaast hebben zeppelins geen enkele vorm van infrastructuur nodig, terwijl vrachtschepen afhankelijk zijn van kanalen en vliegtuigen van vliegvelden.

Bronnen: Spectrum, The Register, Wired | Foto: nubobo via Flickr , Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)