05-09-2016 17:00 | Door: Hidde Middelweerd

De start-up Urbee heeft een investering van € 2,1 mln ontvangen. Daarmee start het bedrijf een deelsysteem van elektrische fietsen in Amsterdam. Uiteindelijk wil de start-up 1.500 elektrische deelfietsen beschikbaar stellen.

De investering komt van het Amsterdams Klimaat & Energiefonds, Qwic, Dutch Bicycle Rental en Skopei.

Elektrische fietsen

Urbee wil de CO2-uitstoot in Amsterdam terugdringen door autoverkeer te vervangen door elektrische fietsen. Volgens de start-up is 80 procent van alle autoritten in de stad korter dan 20 kilometer. Deze afstanden kunnen ook prima per elektrische fiets worden afgelegd, stelt Urbee.

De start-up introduceert daarom een deelsysteem van elektrische fietsen, compleet met slim slot en touch pad; er komt geen fietssleutel aan te pas. Gebruikers kunnen via een app een fiets zoeken en reserveren en openen de fiets vervolgens met een code die ze na de reservering ontvangen.

Als de accu van een fiets laag is, haalt Urbee deze automatisch uit het reserveringssysteem. Als de accu weer opgeladen is, kan de fiets meteen weer worden gereserveerd.

Amsterdam

In het najaar van 2016 worden de eerste driehonderd elektrische fietsen in Amsterdam geplaatst. In het voorjaar van 2017 komen hier nog eens 750 fietsen bij, wat het totaal op 1.150 fietsen brengt. In de jaren daarop wordt dit aantal verder uitgebreid naar 1.500 fietsen.

De eerste netwerkpunten van Urbee komen op verschillende plekken te staan, zoals bij hotels, horecazaken, appartementencomplexen en kantoorgebouwen.

CO2-uitstoot

Abdeluheb Choho, Wethouder Duurzaamheid van Amsterdam, is blij met het initiatief van Urbee: “Onlangs heeft de gemeente een breed pakket aan maatregelen, zoals milieuzones, bekendgemaakt om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren en de CO2-uitstoot terug te dringen. Hierbij zetten we ook extra in op samenwerking met alle partijen in de stad en vooral op ondernemers die zelf hun verantwoordelijkheid nemen. Urbee laat zien dat slimme oplossingen waar de hele stad profijt van heeft, dichtbij zijn.”

Amsterdam zet vol in op elektrisch vervoer. Vorige week werd bekend dat de hoofdstad haar infrastructuur van laadpalen voor elektrische auto's ook flink gaat uitbreiden.

Bron: Urbee | Foto: Urbee (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)